Mam na imię Karolina.
Torty to moja słodka pasja. Wypieki powinny zachwycać wszystkie zmysły - mam nadzieje, że właśnie tak jest z moimi :) Każdy tort jest wykonany przeze mnie.
Mój adres email: winky@interia.eu  

niedziela, 31 marca 2013
 

Na świątecznym stole nie mogło zabraknąć Wielkanocnych muffinek :)

 

niedziela, 24 lutego 2013
Tort przedstawiający jednego z mistrzów Jedi - Mistrza Yodę. Ten poczciwy staruszek był niezwykłym prezentem dla prawdziwego fana Gwiezdnych Wojen :)

  
piątek, 08 lutego 2013


Walentynkowe cupcakes już gotowe. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Tyle słyszałam o red velvet, lecz nigdy ich nawet nie skosztowałam. Postanowiłam to zmienić. Może w moim wykonaniu są to brown velvet (a nie red), jednak nie uwłacza to smaku. Muffinki były przepyszne, koniecznie spróbujcie! 


Cupcakes red velvet:

  • 1 i ¼ szklanki mąki 
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¾ paczki masła 
  • ½ szklanki jogurtu lub maślanki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kakao 
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • czerwony barwnik
Dodatkowo:
  • krem tiramisu
  • tabliczka mlecznej czekolady


Mąkę, cukier puder, kakao, cukier waniliowy, sodę i sól wymieszać razem. W osobnej misce połączyć z kolei mokre składniki tj. jogurt, jajko, ocet oraz rozpuszczone i ostudzone ówcześnie masło. Gdy masa będzie gotowa dodać ją do suchej części i wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać czerwony barwnik. 
Gotową masę przelewamy do muffinkowej formy, wyłożonej papilotkami. Dodatkowo do każdej babeczki wrzuciłam pokrojoną mleczną czekoladę.

Piec ok. 18 minut w temp. 160 ° C.

Po ostudzeniu nakładamy krem, ja wybrałam tiramisu. Wierzch każdej udekorowałam lukrowanym serduszkiem. 


wtorek, 05 lutego 2013

Choć do Dnia Zakochanych zostało jeszcze parę dni to ja już dziś postanowiłam upiec serduszkowe ciasteczka. Myślę, że będą przyjemnie zdobić stół. I oczywiście, że nie pozostaną tam długo;) Bo jak wiadomo droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek 



Ciasto kruche :
  • 3 jajka
  • paczka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 
Dodatkowo:
  • powidła (np. śliwkowe)
Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy z roztopionym masłem i żółtkami. Dodajemy jogurt. Dobrze wygniatamy. Gdy już ciasto będzie jednolita masą wałkujemy je na stolnicy (polecam robić to partiami - odkrawamy kawałek ciasta i wałkujemy). Ciasto nie powinno być zbyt grube. Wycinamy w cieście kształty foremkami (całe serduszka na spód i witraże na górę naszych ciastek). Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i kładziemy osobno każde serce.

Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 160 °C. 

Po upieczeniu składamy ciasteczka w pary i przekładamy je powidłami. 





sobota, 02 lutego 2013
wtorek, 29 stycznia 2013



Ciasto kruche idealnie łączy się z budyniem. Smak jest dowolny, ja jednak zawsze wybieram klastyczny śmietankowy.  Takie połączenie możemy zastosować w małych babeczkach. 


Ciasto kruche :

  • 3 jajka
  • paczka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 

 

Dodatki:
  • budyń śmietankowy 
  • 2 szklanki mleka
  • do dekoracji: cukier puder

 

Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek. Masło rozpuszczamy i studzimy. Na stolnice wysypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i rozdrobnione żółtka. Powoli dodajemy masło. Ugniatamy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy jogurt. Wylepiamy babeczki. W między czasie przygotowujemy budyń (wg. propozycji podania na opakowaniu). Do każdego nieupieczonego babeczkowego spodku wkładamy przygotowany budyń. Po czym przykrywamy kołderką z ciasta. Dokładnie łączymy brzegi spodu z górą. Pieczemy około 20 minut w temp. 160 st. C.





 

Ciasteczka z marmoladą, czyli sposób na to co zrobić jeśli zostanie nam się trochę ciasta kruchego. Moje ciastka mają kształt kwiatuszków z lekko kwaśnym nadzieniem. Jeśli nie macie akurat pod ręką żadnej marmolady, zawsze możecie zrobić ciasteczka bez niczego. Będą równie pyszne.

Ciasto kruche :
  • 3 jajka
  • paczka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 


Dodatkowo:

  • kwaśne powidła (np. śliwkowe)


Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy z roztopionym masłem i żółtkami. Dodajemy jogurt. Dobrze wygniatamy. Gdy już ciasto będzie jednolita masą wałkujemy je na stolnicy (polecam robić to partiami - odkrawamy kawałek ciasta i wałkujemy). Ciasto nie powinno być zbyt grube. Wycinamy w ciaście kształty foremkami. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Układamy na nim ciastka a na wierzch każdego łyżeczką kładziemy po odrobinie marmolady. 

Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 160 °C. 



Tort czapka policjanta z charakterystycznym orzełkiem i paroma gwiazdkami. W środku na życzenie znalazły się brzoskwinie i krem śmietankowy.



Truskawkowy tort na 21 urodziny. Szał truskawek ogarnął cały wypiek - jednak tych słodziaków nigdy dość. Oprócz truskawkowego kremu, którym został przełożony biszkopt, na wierzchu zostały dodane truskawki i dla przełamania słodkości oraz kolor - kiwi.





Czekoladowy mini-torcik. Biszkopt 
przełożony czekoladowym kremem 
i powidłami. Udekorowany 
płynną mleczną czekoladą 
i serduszkami z białej czekolady. 





Tym razem tort świnkowy. Biszkopt został przełożony brzoskwiniami i kremem orzechowym. Boki tortu zostały obsypane orzechami, a na górze  znalazł się czekoladowy krem i ponownie zagościły brzoskwinie i oczywiście - gwoździe tortu - słodkie świnki. Na wierzchu znajduje się 37 świnek, ponieważ tyle lat kończył urodzinowy Pan.


piątek, 28 grudnia 2012

Długo zastanawiałam się jaki tort upiec na urodziny babci. Aż w końcu wpadłam na pomysł - co może być lepsze od kwiatów i słodkości? Oczywiście połączenie obu. Kwiatek przełożony karmelową masą i kwaśnymi powidłami, okryty śmietankowym kremem.


sweetreat

sweetreat

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Z racji tego, że świąteczne cupcakesy już były, dzisiaj postanowiłam zrobić klasyczną dekorację moich ciasteczek. Piernikowe muffinki uraczyłam karmelowym nadzieniem i udekorowałam kremem śmietankowym i ponownie karmelem. To zdecydowanie cupcakesy dla prawdziwych łasuchów. 

sweetreat

sweetreat

 

Wesołych Świąt! ;)

piątek, 21 grudnia 2012

Dzisiaj chciałam przedstawić Wam coś (mam nadzieję) nietuzinkowego, a mianowicie - jadalny komiks Bałwankowy. Każdy element znajdujący się w poniższej historii rysunkowej jest całkowicie jadalny i oczywiście przesłodki. 

 

Miłej lektury :)


sweetreat

sweetreat

sweetreat

sweetreat

sweetreat

sweetreat

sweetreat
sweetreat
sweetreat
sweetreat

sweetreat

sweetreat

 

Jadalny komiks powstał dzięki inspiracji człowieka śwince wilkiem i bałwankowym opowieściom :)

czwartek, 20 grudnia 2012

Święta tuż za pasem dlatego warto zadbać o odpowiednią dekorację. Mój świąteczny stół zdobić będą przede wszystkim Rudolfy Czerwononose ;) 

Oczki, noski i różki wykonane są z masy cukrowej. Do wykonania rogów możemy też użyć precli. Ostrokrzew kolczasty i lizaki również zrobione są z jadalnej masy. 

 

sweetreat

 

sweetreat

 

Ciasto dla prawdziwych miłośników orzechów kokosowych. Urodziny tort kokosowy (wbrew pozorom to nie jest rok urodzenia tylko dzień i miesiąc, w końcu kropki są tam nie bez kozery). Biszkopt nasączony kokosówką i przełożony słodką masą (tutaj zastosowałam połączenie kremu śmietankowego, kremu do karpatki i wiórek kokosowych). Obłożony płatkami świeżego kokosu. 

 

sweetreat

 

sweetreat

wtorek, 18 grudnia 2012
A teraz coś dla prawdziwych fanów wąsatego hydraulika z nietuzinkowymi przygodami. Tort Super Mario, niestety bez pakietu z księżniczką. W środku znajdziemy standardowe ciasto tiramisu na biszkopcie. 

 

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Przygotowania do świąt idą pełną parą. W tym roku pierwszy raz na mojej choince zagościły lukrowane pierniczki. Poleca się ich upieczenie na kilka tygodni przed planowanym spożyciem, aby miały czas na zmięknięcie. Jednak jeśli do pojemniczka, w którym leżakują dodacie skórkę od jabłka, spokojnie możecie odłożyć pieczenie pierniczków na ostatnią chwilę. Tylko pamiętajcie, aby wymieniać tę skórkę co 2-3 dni. 

 

sweetreat

Tagi: pierniczki
21:02, sweetreat , pierniki
Link Dodaj komentarz »
środa, 12 grudnia 2012

Święta zbliżają się wielkimi krokami, z tej właśnie okazji postanowiłam troszkę poćwiczyć. W taki sposób powstały pierniczkowe muffinki z choinkami. Takie dekoracje na pewno będą mile widziane na świątecznym stole. Oby tylko jak najkrócej. 

 

sweetreat

 

sweetreat



Muszelki powstały w skutek 
nadmiaru ciasta parzonego. 
Wbrew pozorom robi się je bardzo prosto. 
Nie jest bardziej pracochłonne od innych ciast 
a smakuje bardzo dobrze.

  



Ciasto parzone:
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 paczki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • sól
W rondelku gotujemy wodę z masłem. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę, ciągle gotując i mieszając. Dorzucamy szczyptę soli. Masa powinna być bardzo lepka i zbita. Gdy składniki się połączą odstawiamy ciasto do przestygnięcia. Później dodajemy jajka i rozrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy niewielkie koła na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego pieca. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200°C.
Gotowe przestygnięte kulki, nacinamy. W środku napełniamy kremem śmietankowym bądź bitą śmietaną. 
poniedziałek, 10 grudnia 2012
Dzisiaj przedstawię Wam tort, który zrobiłam na 24 urodziny panny, której imię zaczyna się własnie na B. To był mój drugi tort artystyczny, jaki zrobiłam w życiu. Tort był śmietankowy, przełożony masą karmelową. 

 

czwartek, 06 grudnia 2012
Z okazji Mikołajek na stole ląduje Dziadek Mróz. Tym razem zabrakło gotowego kremu do ciast, a w taką pogodę wyjście do sklepu graniczy z cudem. W zamian przygotowałam masę budyniową z dodatkiem ananasów, którą przełożyłam biszkopt. 
Masa budyniowa: 
  • budyń
  • 0,5 l mleka 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kostka masła 
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Masło rozpuszczamy z cukrem pudrem. Przygotowany budyń dodajemy do masła i miksujemy. Można dorzucić jakieś owoce, ja dodałam ananasa. 

 


środa, 05 grudnia 2012

A oto i ciasto o jakże wdzięcznej nazwie - pleśniak. Wyjątkowo składał się z tradycyjnego kruchego ciasta (ponieważ musiałam opróżnić resztki z zamrażalnika), przełożonego kwaśnymi powidłami. 

 

Ciasto kruche :

  • 3 jajka
  • paczka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

  • kwaśne powidła (np. śliwkowe)

 

Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy z roztopionym masłem i żółtkami. Dodajemy jogurt. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z moich łączymy z kakaem. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Najpierw wylepiamy foremę jasnym ciastem, na nie kładziemy część ciasta z kakaem. Smarujemy powidłami. Zakrywamy jasnym ciastem, które nam zostało. 

Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 160 °C. 

 

W między czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. 10 minut przed końcem pieczenia ciasta obkładamy je pianą i ponownie wkładamy do piekarnika. 

 

sweetreat

 


 

 

Zawsze przechodząc obok budek z goframi chciałam je piec sama. Jednak brak gofrownicy skutecznie mi to uniemożliwiał.  W końcu ja - doczekałam się urządzenia, a gofry- spełnienia.  Nie pamiętam skąd mam przepis. Znalazłam go już dawno na jakimś blogu, wrzuciłam do przepisów, gdzie czekał na realizację.

Gofry:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • pół kostki masła
  • szczypta soli

 

Do miski dodajemy mąkę, puder, cukier waniliowy i proszek, ubijamy z żółtkami, mlekiem i wodą. Dodajemy rozpuszczone wcześniej masło. Rozrabiamy na jednolitą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Do masy dorzucamy pianę z białek, mieszamy ręcznie. Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę. Po około 3 minutach wyciągamy gofry. 


sweetreat

 

Tagi: gofry
00:48, sweetreat , gofry
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2