Mam na imię Karolina.
Torty to moja słodka pasja. Wypieki powinny zachwycać wszystkie zmysły - mam nadzieje, że właśnie tak jest z moimi :) Każdy tort jest wykonany przeze mnie.
Mój adres email: winky@interia.eu  

Blog > Komentarze do wpisu

Cupcakes red velvet



Walentynkowe cupcakes już gotowe. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Tyle słyszałam o red velvet, lecz nigdy ich nawet nie skosztowałam. Postanowiłam to zmienić. Może w moim wykonaniu są to brown velvet (a nie red), jednak nie uwłacza to smaku. Muffinki były przepyszne, koniecznie spróbujcie! 


Cupcakes red velvet:

  • 1 i ¼ szklanki mąki 
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¾ paczki masła 
  • ½ szklanki jogurtu lub maślanki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kakao 
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • czerwony barwnik
Dodatkowo:
  • krem tiramisu
  • tabliczka mlecznej czekolady


Mąkę, cukier puder, kakao, cukier waniliowy, sodę i sól wymieszać razem. W osobnej misce połączyć z kolei mokre składniki tj. jogurt, jajko, ocet oraz rozpuszczone i ostudzone ówcześnie masło. Gdy masa będzie gotowa dodać ją do suchej części i wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać czerwony barwnik. 
Gotową masę przelewamy do muffinkowej formy, wyłożonej papilotkami. Dodatkowo do każdej babeczki wrzuciłam pokrojoną mleczną czekoladę.

Piec ok. 18 minut w temp. 160 ° C.

Po ostudzeniu nakładamy krem, ja wybrałam tiramisu. Wierzch każdej udekorowałam lukrowanym serduszkiem. 


piątek, 08 lutego 2013, sweetreat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu: